Warsztaty Kulinarne

 

Mam zaszczyt i przyjemność przedstawić Państwu swoją autorską ofertę warsztatów winiarsko- gastronomicznych, które organizuję od 19 lat. Odbywają się one w Toskanii - najbardziej urokliwym i znanym z doskonałej kuchni i świetnych win, rejonie Włoch.

Podczas tygodniowego pobytu (od soboty  do soboty) niedziela i środa jest dniem wolnym od zajęć gastronomicznych i zazwyczaj organizuję całodzienną wycieczkę.


Harmonogram zajęć

Godziny

Opis

8:30

9:00

Śniadanie (europejskie)

10:00

14:00

Szkolenie

Wspólny obiad z przygotowanych potraw z degustacją win

14:00

15:30

Siesta – basen, odpoczynek, zajęcia własne

15:30

19:30

Wyjazd do miasteczek toskańskich – zwiedzanie

20:00

---

Kolacja

Mieszkamy w typowo toskańskich domach z gajem oliwnym i winnicami. Właściciele oprócz wina, oliwy z oliwek produkują również wyśmienite sery, marmolady, miód. Hodują owce, kury, świnki, gęsi, króliki. Mają również duże ogrody warzywne i większość produktów do posiłków jest przygotowywana z ich ekologicznych upraw. Właścicielami są somelierzy, a zarazem producenci wina, więc mamy gwarancję znajomości przedmiotu. W kuchni gotuje Włoszka wraz ze mną (posiadam uprawnienia szkoleniowe - egzamin mistrzowski w 1995 roku).  Uczestnicy biorą czynny udział, gotując, pisząc receptury, technologię, fotografując i przede wszystkim obserwując. Proszę nie obawiać się braku znajomości języka, gdyż pełnię również rolę tłumacza.

Dania, które gotujemy to: przystawki, zupy, makarony, mięsa, jarzyny i desery. W trakcie zajęć jest przerwa na kawkę, winko, a po zajęciach zasiadamy do wspólnego stołu i jemy pyszności, które „sami” przygotowaliśmy. W programie oferujemy degustacje oliwy, serów, wędlin i win z wizytami w znanych winnicach.

Ale nie z samej pracy człowiek żyje, więc po tak ciężkim wysiłku należy się odpoczynek i tu: książeczka, drzemka, basenik, opalanko… Po południu przemieszczamy się samochodami do okolicznych miasteczek. Zwykle w programie jest: Arezzo, Cortona, Camucia, Castiglion Fiorentino, Siena, Perugia, Asyż, San Gimigliano, Montalcino, Montepulciano – w zależności od miejsca pobytu.

Szkolenia wieńczy uroczysta kolacja, na której wręczane są certyfikaty uczestnictwa.

Prezentowana oferta skierowana jest do osób prywatnych, a także firm (wystawiamy faktury).

Informacji udzielamy pod numerem 601 446 449.

Serdecznie zapraszam

Ewa Blaut

Co gotujemy Jak gotujemy Degustujemy

 

Byli z nami
Gdzie mieszkamy
Co zwiedzamy