Warsztaty Kulinarne |
Mam zaszczyt i przyjemność przedstawić Państwu swoją autorską ofertę warsztatów winiarsko- gastronomicznych, które organizuję od 19 lat. Odbywają się one w Toskanii - najbardziej urokliwym i znanym z doskonałej kuchni i świetnych win, rejonie Włoch. Podczas tygodniowego pobytu (od soboty do soboty) niedziela i środa jest dniem wolnym od zajęć gastronomicznych i zazwyczaj organizuję całodzienną wycieczkę.
Mieszkamy w typowo toskańskich domach z gajem oliwnym i winnicami. Właściciele oprócz wina, oliwy z oliwek produkują również wyśmienite sery, marmolady, miód. Hodują owce, kury, świnki, gęsi, króliki. Mają również duże ogrody warzywne i większość produktów do posiłków jest przygotowywana z ich ekologicznych upraw. Właścicielami są somelierzy, a zarazem producenci wina, więc mamy gwarancję znajomości przedmiotu. W kuchni gotuje Włoszka wraz ze mną (posiadam uprawnienia szkoleniowe - egzamin mistrzowski w 1995 roku). Uczestnicy biorą czynny udział, gotując, pisząc receptury, technologię, fotografując i przede wszystkim obserwując. Proszę nie obawiać się braku znajomości języka, gdyż pełnię również rolę tłumacza. Dania, które gotujemy to: przystawki, zupy, makarony, mięsa, jarzyny i desery. W trakcie zajęć jest przerwa na kawkę, winko, a po zajęciach zasiadamy do wspólnego stołu i jemy pyszności, które „sami” przygotowaliśmy. W programie oferujemy degustacje oliwy, serów, wędlin i win z wizytami w znanych winnicach. Ale nie z samej pracy człowiek żyje, więc po tak ciężkim wysiłku należy się odpoczynek i tu: książeczka, drzemka, basenik, opalanko… Po południu przemieszczamy się samochodami do okolicznych miasteczek. Zwykle w programie jest: Arezzo, Cortona, Camucia, Castiglion Fiorentino, Siena, Perugia, Asyż, San Gimigliano, Montalcino, Montepulciano – w zależności od miejsca pobytu. Szkolenia wieńczy uroczysta kolacja, na której wręczane są certyfikaty uczestnictwa. Prezentowana oferta skierowana jest do osób prywatnych, a także firm (wystawiamy faktury). Informacji udzielamy pod numerem 601 446 449. Serdecznie zapraszam Ewa Blaut
|