W 1974r. ukończyłam Bytomską Szkołę Baletową i rozpoczęłam pracę w zespole baletowym Opery Śląskiej. Po kilku latach cudnej pracy, niespokojny duch poprowadził mnie w inne dziedziny życia zawodowego, tym razem na własny rachunek. W 1983 roku w małym kiosku na bytomskim osiedlu produkowałam i sprzedawałam lody Carpigiani oraz rurki ze śmietaną. Po dwóch latach rozszerzyłam produkcję, którą wraz ze sklepem przeniosłam  do centrum Bytomia. „Cukiernia u Ewy” funkcjonowała 18 lat wytwarzając codziennie 60 asortymentów ciast i 54 smaki lodów, które sprzedawane były w 16 punktach. Jako mistrz cukierniczy wykształciłam wielu wspaniałych cukierników. Po latach cukiernia przeszła w ręce Michała Klimzy, który prowadzi ją nadal.

W 1990 roku rozpoczęliśmy wraz z mężem Wincentym działalność gastronomiczną. Prowadziliśmy Salę Toastów przy Urzędzie Stanu Cywilnego i do 1997 roku Restaurację Operową w budynku Opery Śląskiej w Bytomiu. W tym też roku Restauracja Operowa zdobyła 1-szą nagrodę w rankingu Gazety Wyborczej na najlepsza restaurację trzech województw.

W 1992 roku założyłam firmę importującą w Włoch używane maszyny i urządzenia do cukiernictwa i gastronomii, a także zajmowałam się aranżacją wnętrz i doradztwem technologicznym. W tym roku też otwarłam nowoczesny Drink-bar Złom przy ulicy Dworcowej 16 w Bytomiu. Była to architektoniczna wizytówka miasta. Drink-bar zdobył nagrodę SARPU na najlepsze wnętrze 92r. Złom funkcjonował 15 lat do marca 2007 roku.

W 1995 roku w centrum mojego zainteresowania była działalność szkoleniowa. Przez 5 lat organizowałam kursy w 30 dziedzinach dla osób bezrobotnych i chcących podnieść swoje kwalifikacje. Od tego roku też zaczęliśmy inwestować w nieruchomości prowadząc jednocześnie Biuro i Zarząd Nieruchomościami.

W 1996 roku powstała Restauracja Pod Czaplą przy ulicy Moniuszki 8 w Bytomiu, którą z dużym sukcesem prowadziliśmy do 30.06.2011r. W chwili obecnej, po wielu latach udanej współpracy działalność przejęli: kierownik restauracji -  Beata Winnicka i szef kuchni - Dawid Dobrowolski.

W 1998, 1999 i 2000 roku otwieraliśmy z mężem kolejne restauracje w Centrach Handlowych. Była to Pizzeria Ciao w bytomskim M1, Restauracje Meksykańskie w Trzech Stawach w Katowicach oraz w Plejadzie Bytom.

W 2008 roku otworzyliśmy Drink-bar Cofeina przy ul. Dworcowej w Bytomiu, lokal w chwili obecnej jest wydzierżawiony.

Ja w dalszym ciągu zajmuję się organizacją imprez firmowych i prywatnych, organizacją warsztatów kulinarnych, artystycznych, które opisane są w zakładkach strony.
Posiadamy do wynajmu lokale użytkowe, mieszkania i powierzchnie reklamowe.

Ewa Blaut